Jag upptäckte det häromdagen när jag var ute och gick runt Tanto i Södermalm, Stockholm. Den där söta doften av något jag inte riktigt kunde sätta fingret på. Sedan vände jag hörnet, och där stod den mest gigantiska syrenbusken och gjorde sig märkbar. Så, eftersom det börjar bli säsong så tänkte jag att det vore kul att nörda in sig på lite fakta kring just syrenen. Den blomma vi alla håller så kär:
- Om du vill ha stora, fylliga buketter fyller du en vas med varmt vatten, ca 40 grader. Skär sedan ett diagonalt snitt med en ren och vass kniv, snittytan ska vara 4-5 cm. Sätt kvistarna sedan direkt i kallt vatten! Nedan bild på mig.
2. År 1882 målade den kända franska konstnären Edouard Manet sin berömda ”Lilacs in a Vase”
3. Gör som jag. Stanna upp för en liten stund och lukta på blomman. Lila syrener är mest väldoftande på en solig, varm dag. Bild vänster från Pinterest. Höger av fantastiska Linda bakom Call me Cupcake.
4. Syrenblomman är ätbar. Dekorera med den i drinkar, på tårtan eller gör som bloggen Our Food Stories, saft.
5. Växer det syrenträd vilt ute i naturen, då har det med stor sannolikhet funnits ett torp där en gång i tiden. Precis som hemma hos mina föräldrar på landet i Värmland. Nedan bild på min kära mamma.